Dit jaar is de Week van de Veiligheid!

Zologic en CyberPrevent steunen de Week van de veiligheid want cybercrime komt veel meer voor dan je denkt!

Je hoopt dat je er nooit mee te maken krijgt, een diefstal, spookfacturen of erger nog: een cyberoverval . Als het je dan toch overkomt, wil je weten hoe jij en je personeel moeten handelen.

Elke vorm van cybercrime heeft specifieke aandachtspunten. Maar met een aantal algemene stelregels kunt u de kans om slachtoffer te worden van cybercrime al flink verkleinen.

Hoe kan ik voorkomen dat ik slachtoffer word van cybercrime?

 • Wees terughoudend met het geven van persoonsgegevens op het internet. Denk daarbij niet alleen aan uw eigen gegevens, maar ook aan die van klanten, leveranciers en personeel. Eenmaal op internet geplaatste gegevens blijven ‘voor eeuwig’ beschikbaar.
 • Geef nooit uw inlog- of pincode af, ook niet als het verzoek afkomstig lijkt van een betrouwbare afzender.
 • Verwijder verdachte e-mails direct en klik nooit op een link die in de e-mail staat.
 • Zorg voor een goed werkende firewall. Een CyberPrevent houdt al het inkomende en uitgaande dataverkeer in de gaten en beoordeelt of iets doorgelaten kan worden of niet.
 • Houd uw software up-to-date. Sommige softwarefouten worden laat ontdekt en vormen een serieus beveiligingsrisico. Softwareleveranciers brengen regelmatig updates van hun software uit, zorg dat u deze updates automatisch installeert.
 • Ga niet onbezonnen in op aanbiedingen per mail maar verifieer altijd eerst of u met een bonafide instelling te maken heeft.Controleer het webadres, voordat u een betaling doet. Als een site nieuw voor u is, check dan altijd bij wie u inkoopt. Of het nu om een bank, een leverancier of een klant gaat.
  Stelt u zichzelf de volgende vragen:
  – Is het een bestaand bedrijf?
  – Staan alle contactgegevens vermeld?
  – Staan er privacy-, leverings- en betaalvoorwaarden op de site?
 • Blijf alert bij online betalingen. Een veilige betaalomgeving herkent u aan:
  – een beveiligde webpagina begint altijd met https, waarbij de ‘s’ staat voor secure
  – een hangslotje. Hier kunt u op klikken om de details van de site te controleren.
 • Zorg voor een back-up van uw documenten.
 • Doe altijd aangifte bij de politie wanneer je bedrijf te maken heeft gehad met cybercrime.
 • Bespreek bovenstaande zaken ook met uw personeel.

Speciaal om jou hierover te informeren, is er de Week van de Veiligheid. Ben jij voorbereid op criminaliteit? Bekijk de veiligheidsmiddelen die je helpen om je business veiliger te maken .  Download dan de poster en hang deze op in de kantine van jouw onderneming.

Wil je nog meer doen om cybercriminaliteit te voorkomen? Kijk dan ook eens naar het menu aan de linkerkant van deze pagina, gebruik de materialen en ga van start. Organiseer bijvoorbeeld een groepstraining, doe een veiligheidsscan, volg samen met je personeel een van de online trainingen of bestel de brochures voor meer veilige gevoel binnen uw organisatie.